Filmjölkslimpa

 
Igår kväll så ställde jag mig och gjorde en limpa a'la kylskåpsrensning (typ). Hade filmjölk som precis
gått ur datum (inget fel på den dock), perfekt att använda filmjölk vid brödbakning för ett saftigt bröd.
Jag hade i lite allt möjligt igår, men har försök få med allt så jag kan dela med mig utav receptet. Mjölet
kan man absolut byta ut till andra sorter, men föredrar när ca hälften är vanligt vetemjöl. Släpp lös
fantasin och testa med andra rotfrukter, nötter, honung, annat mjöl..!?
 
Filmjölkslimpa:
3dl vetemjöl
2,5dl Dinkelmjöl
0,5dl grahamsmjöl
0,5dl Granola
2tsk brödkryddor
1tsk salt
2tsk bikarbonat
4,5dl filmjölk
1msk mörk sirap
1 riven morot
---
Sesamfrön att strö över
 
Gör såhär:
1. Sätt igång ugnen på 175°, ta fram en brödform och lägg i ett bakplåtspapper i den.
2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke, tillsätt därefter filmjölk, sirap och den rivna moroten
och blanda ordentligt till en kletig "gröt". Om smeten bli mer som en deg, tillsätt lite extra filmjölk.
3. Häll smeten i formen och bred ut så den ligger jämt fördelad. Strö över lite sesamfrön.
4. Grädda mitt i ugnen 40-60 min (till en innertemp på 97°). Placera därefter på galler och låt
svalna minst en timme under bakduk. Sedan är det bara att hugga in på ett riktigt saftigt och
smakrikt bröd.

Kommentera här: